Warsztaty Degustacyjne

Warsztaty degustacyjne Sandomierz 2019

Sobota.

10:30 – Jaka kawa pasuje do sera. Zupełnie nowatorskie podejście do łączenia kawy i serów zaprezentuje barista Rafał Majdowski. Dobierze mieszanki, dobierze sposoby parzenia, od ekspresu po aeropress. Sery przygotuje Gieno Mientkiewicz. To zaskakujące ale jak się okazuje bardzo dobre połączenie. Ma też walory zdrowotne i …dowiedzcie się sami.

12:00 – Co łączy bąbelki w alkoholach i dziurki w chlebie. Piwo, wino, cydr, pieczywo, podlaska buza, kwas chlebowy… łączy jeden tajemniczy składnik. Poznacie go podczas tych warsztatów degustacyjnych. Swoją opowieść dr Józef Sadkiewicz zilustruje smakowo, zdradzi kilka tajemnic, odczaruje niektóre utarte mity. Niewątpliwie po tym spotkaniu, będziecie mądrzejsi.

14:30 – Premiery i zakurzone butelki. Sześć winnic wchodzących w skład Sandomierskiego Stowarzyszenia Winiarzy sięgnie do swoich piwniczek. Każda pokaże coś unikatowego, jedni dopiero co narodzone wino, inni coś z zapomnianego regału. Degustacyje poprowadzi Marcin Płochocki, a szefowie goszczący na Festiwalu przygotują kilka, pasujących do tego przekąsek.

16:00 – Rusz się po róż. To hasło, które od jakiegoś czasu z powodzeniem lansują sommelierzy i popularyzatorzy polskich win. Łukasz Ostrowski związany z portalem Winicjatywa, wyłuska najciekawsze różowe wina jakie obecnie są dostępne, naleje je w kieliszki i opowie co stanowi o ich wyjątkowości. Do tego dobierzemy delikatne sery, aby broń Boże nie przesłonić smaku tych radosnych i natchnionych win.

17:30 – Serowe osobliwości. Specjalnie dla Was wyszukamy zaskakujące w pomysłach sery, a też i takie, które powstały z przypadku. Odważne, odjechane, oczarowujące, straszne i łagodne. Zestawienia i prezentacji dokona promotor polskich smaków, Bartosz Wilczyński. Do tego spróbujecie owocowych win, cydrów, nalewek. To będzie degustacja niepodobna do niczego innego.

dario chef dwikozy (199)

Niedziela.

11:00 – Po sąsiedzku, wina stąd i zza płotu. Czasami jest jak u Koziołka Matołka, najlepsze choć po całym świecie szukał, znajduje tu gdzie blisko. Łukasz Ostrowski z portalu Winicjatywa, dokona takich poszukiwań i selekcji win, aby pokazać Wam co dobre. Gieno Mientkiewicz poszuka dla Łukasza serów od serowarów, których jak się ktoś uprze, dostrzeże z sandomierskiego Ratusza.

13:00 – Już po trzynastej! Od dziesiątek lat, w powiedzeniach, godzina trzynasta funkcjonuje jako ta, od której sprzedawało się alkohol. I właściwie wszyscy mieli na myśli wódkę. I właśnie o taki alkohol chodzi i tym razem. Łukasz Klesyk, niekwestionowany ekspert mocnych alkoholi, wraz z Gienem Mientkiewiczem zestawią odważne pary – mocne alkohole i stawiające im czoła sery. Tylko dla odważnych.

14:30 – Co przegryzać pod kraftowe piwa. Bo przecież lubimy coś zjeść podczas picia piwa. A odjechane kraftowe piwa wcale nam tego nie ułatwiają. Przecież nie będą to słone paluszki czy orzeszki. Adrian Małek z Browaru Sandomierskiego, sięgnie po kilka piw jakie szczególnie lubi, ale obiecał też uwarzyć takie kompletne odleciane …z miętą, czy truskawką. Dariusz Wójcik postara się stworzyć do tego równie odważne przekąski. Zapowiada się mały pojedynek smaków.

Warsztaty odbywać się będą w Sali Obrad w Ratuszu – I p.

Voucher na warsztaty degustacyjne – 40pln

Rejestracja – biuro@chlebwinoser.pl
© 2019 Chleb Wino Ser