Laur dobrego smaku

LOT PZS podczas organizowanego festiwalu „Chleb, Wino i Ser” w Sandomierzu  uhonoruje kulinarny produkt lokalny z okolic Sandomierza, który w sposób znaczący wpłynie na poszerzenie i uatrakcyjnienie oferty kulinarnej naszego regionu a tym samym wpłynie na wzbogacenie oferty turystycznej regionu sandomierskiego.  Produkt kulinarny wykonany z lokalnych produktów, smaczny i zdrowy, który otrzyma „Laur dobrego smaku” – Sandomierskie 2019r.  będzie promowany przez Lokalną Organizację Turystyczną „Partnerstwo Ziemi Sandomierskiej” i polecany w lokalnych restauracjach, hotelach, gospodarstwach agroturystycznych. Mamy nadzieję, że „Laur dobrego smaku” przyczyni się do powstawania nowych kulinarnych produktów i będzie inspiracją do korzystania z tradycyjnej kuchni i tradycyjnych wyrobów, które jakością będą wyznaczały nowe trendy. Region sandomierski jest swoistą spiżarnią zdrowych i  smacznych owoców i warzyw, które czekają na przetworzenie. Wspomnieć tu możemy sandomierskie jabłka, morele, wiśnie, winogrona, czy aronię. Rozwój turystyki  kulinarnej  w Polsce w pewnym sensie kreuje i wyzwala potrzebę działania w zakresie przetwórstwa produktów rolnych. Mamy nadzieję, że nasz region dołączy do tych regionów, które stawiają na dobry smak i będzie bardziej rozpoznawalny na mapie smaków i kulinariów w Polsce.  

Pliki do pobrania

Regulamin I edycji konkursu LAUR DOBREGO SMAKU

Karta zgoszeniowa na konkurs

 

© 2019 Chleb Wino Ser