KOLACJA – GALA

KOLACJA NA ZAMKU KRÓLEWSKIM

Zamek Królewski w Sandomierzu

Zamek – wzniesiony w XIV w. na miejscu dawnego grodu, później przebudowany, jest w swojej obecnej postaci wyrazem przemian i nawarstwień historycznych.

Zamek zbudowano na miejscu pierwotnej warowni istniejącej na wzgórzu co najmniej od X w. Badania archeologiczne potwierdziły istnienie pierwotnego grodu. W 1139 roku – kiedy Sandomierz został stolicą księstwa dzielnicowego a gród rezydencją książęcą – musiał być rozbudowany. Ówczesny książęcy gród otoczony był drewniano-ziemnym wałem oraz systemem zasieków ze skośnie wbitych pali. Od strony wysoczyzny przekopano fosę.

Mieściła się tu kasztelania a od przełomu XII-XIII wieku – stolica księstwa dzielnicowego. W XIV wieku Kazimierz Wielki wykorzystał miejsce grodu pod budowę murowanego zamku, który prawdopodobnie w tym okresie został połączony z murami miejskimi. Wieża południowo-zachodnia, która króluje nad ulicą Zamkową została wybudowana w 1480 roku. W 1525 roku zamek przekształcony został na rezydencję renesansową według projektu Benedykta zwanego „Sandomierzaninem”. Później był jeszcze wielokrotnie przebudowywany z udziałem wybitnego architekta i rzeźbiarza Santi Gucciego.

Składał się on z czterech skrzydeł obejmujących kolumnowy dziedziniec. Niestety, w 1656 roku został wysadzony w powietrze przez wycofujących się z miasta Szwedów. Ocalało jedynie skrzydło zachodnie. Od połowy XVII wieku w zamku nie rezydowali królowie ani nawet starostowie sandomierscy. Zamek stał się przede wszystkim budynkiem użyteczności publicznej. Po 1795 roku Austriacy przeznaczyli zamek na sąd i więzienie, natomiast dziedziniec zamkowy otoczono półkoliście biegnącym murem. Na dziedzińcu zamkowym zachowała się stara studnia a pod powierzchnią fundamenty kazimierzowskiego zamku. Więzienie zlikwidowano w 1959 roku. Obecnie zamek jest siedzibą Muzeum Okręgowego.

Naszą kolację poprowadzi dla Państwa :

Wojciech Giebuta

:

Sommelier, dziennikarz winiarski oraz przewodnik enoturystyczny. Posiada tytuł International Higher Certificate in Wines and Spirits WSET. Winem zajmuje się od 1997 roku. Szkolenia z dziedziny wina prowadził między innymi dla Uniwersytetu Jagiellońskiego, Politechniki Śląskiej, Collegium Civitas w Warszawie, Krakowskiej Szkoły Restauratorów oraz na kursach organizowanych przez Klub Domu Wina, z którym na stałe współpracuje. Miał okazję sędziować na międzynarodowych konkursach winiarskich. Przez pięć lat pełnił funkcję zastępcy redaktora naczelnego magazynu „Czas Wina”, a obecnie jestem szefem działu wino i kuchnia w tym czasopiśmie. Jest konsultantem winiarskim Restauracji Dworu Sieraków odznaczonej rekomendacją Wine Spectator Restaurant Awards. Jest dyrektorem firmy Wine-Service – pierwszego w Polsce biura podróży specjalizującego się w enoturystyce. Podczas podróży odwiedził winnice Polski, Europy, Afryki, obu Ameryk oraz Australii i Nowej Zelandii. W swoich tekstach podejmuje tematykę łączenia win z potrawami oraz białymi odmianami winorośli, ze szczególnym uwzględnieniem odmiany sauvignon blanc.

Szefować naszej kuchni będzie :

Michał Tadeusz Bystroń

Absolwent Szkoły Gastronomicznej nr 1 w Krakowie (ukończonej z wyróżnieniem…) W gastronomi od zawsze, w tej zawodowej jak i hobbystycznej… Od gotowania z Babcią po w pełni wyposażoną profesjonalnie kuchnie restauracyjną. W kuchni liczy się Miłość, pasja oraz zaangażowanie. Zwolennik kuchni Włoskiej oraz Polskiej w Bardziej nowoczesnym stylu niż tradycyjnie.

Ulubiony cytat,, Cuda zdarzają się codziennie, niektórzy w to nie wierzą Ale to prawda,, taki cud zdążył się przy dostaniu się do Pierwszej edycji „Hell’s kitchen Polska” a przy tym chyba najbardziej pechowy uczestnik…

Michał o sobie …

Z pełną pasja i zaangażowaniem prowadzę pokazy, szkolenia… Sam również się doszkalam na każdym poziomie Gastronomi. Czasem wydawałoby się najprostsze rzeczy potrafią sprawić największe problemy…pracowałem z Najlepszymi z którymi dało Mi życie współpracować… Wszystkie decyzję w życiu staram się przemyśleć , niestety często więcej mówię niż myślę…aczkolwiek zawsze gorzka prawda niż słodkie kłamstwo…chociaż nie zawsze to wychodzi na dobre…satysfakcja tworzenia w Kuchni dla Ludzi daje siły do dalszego udoskonalania się w tej dziedzinie Życia jakim jest dla Mnie Gastronomia.

© 2019 Chleb Wino Ser