Kawiarenka Festiwalowa

Na cały czas trwania Festiwalu uruchamiamy Kawiarenkę. Będzie ona w centrum Rynku, ale jednak tak usytuowana aby dało się porozmawiać i posłuchać.

A będzie czego. Już teraz zapowiedziało się kilku autorów książek kucharskich, będzie można dowiedzieć się czegoś o chlebie, o serach… Muzyka na żywo oraz pokazy połączone z nauką tańca oraz wiele innych atrakcji .

Stałym punktem w naszej Kawiarence będzie doskonała kuchnia gdzie mistrzowie kuchni będą dbali o państwa podniebienia.

 

Naszej kawiarence przewodzi Chef Andrzej Konowalski Wieloletni szef kuchni i dyrektor ds. gastronomii w restauracjach i hotelach. Andrzej po ukończeniu szkół na terenie Polski wyjechał za granicę, gdzie szkolił się u najlepszych szefów kuchni i zdobył doświadczenie w prestiżowych hotelach – cztero i pięcio gwiazdkowych w Europie. Po powrocie do kraju objął stanowisko szefa kuchni i od tamtej pory stał się propagatorem kuchni polskiej i regionalnej.

W swojej 22-letniej karierze zawodowej brał udział w wielu projektach gastronomiczno-hotelarskich, jest również współautorem nauczania w szkołach gastronomicznych . Przeprowadził w związku z tym kilka projektów wspierających promocję kuchni regionalnej, wyszkolił również duże grono kucharzy i szefów kuchni. W chwili obecnej pełni funkcję Executive sous -chef-a w prestiżowym hotelu na Mazurach , gdzie na co dzień pogłębia i wykorzystuje tajniki kuchni regionu Warmii i Mazur.

Program Kawiarenki Festiwalowej

Sobota.

11.00-11.40 – spotkanie z Anną Szubińską – autorką książki „Nalewki. Natura zamknięta w butelce.” – prowadzenie Bartosz Wilczyński

13.00-16.00 – pokazy tańca

16.00-16.40 – spotkanie z prof. Jarosławem Dumanowskim o historii jedzenia – prowadzenie Bartosz Wilczyński

16.45 – pokazy tańca

17.00-17.40 spotkanie z Adą Stawką autorką książki „Dzieje łakomstwa i obżarstwa” – prowadzenie Maciej Orłoś

17.45 – pokazy tańca

18.00-18.40  – spotkanie z prof. dr Józefem Sadkiewiczem o ziarnie, mące, chlebie i glutenie – prowadzenie Maciej Orłoś

Niedziela.

11.00. – spotkanie z prof. Markiem Kosmulskim autorem książki „Atlas serów polskich” – prowadzenie Bartosz Wilczyński

12.00. – spotkanie z Ludmiłą Stawską i Adą Stawską autorkami książki „Królestwo zup” – prowadzenie Bartosz Wilczyński

15.00 – 15.30 – pokaz mody

 

Wstęp wolny.

© 2019 Chleb Wino Ser